Mijn eerste interview was met Lenette van Dongen voor het toenmalige R’Uit Magazine. Bij haar thuis. Aan de keukentafel. Het was december 1998. Sindsdien heb ik heel wat mensen gesproken en mogen interviewen. Het behoort tot hetgeen ik het liefste doe. Van restauranteigenaar tot regisseur, van gemeenteambtenaar tot directeur van Het Oogziekenhuis. Elk mens heeft iets te vertellen. Ik vraag er naar en schrijf het op. Zo mooi en zo overtuigend mogelijk.

Interviews

image002

Van kantoorgebouw naar levendige onderwijslocatie

Met het vertrek van energiebedrijf Eneco uit de kantoortoren aan de Rochussenstraat zag de Hogeschool Rotterdam kansen om op korte termijn te kunnen voorzien in de toenemende ruimtebehoefte voor studenten. Architectenbureau Zandbelt&vandenberg maakte het ontwerp voor het casco. De Rotterdamse ontwerpstudio BURO M2R maakte het casco bruikbaar als huiselijk leefgebied voor studenten: ‘Lekker puzzelen binnen de mogelijkheden die er zijn, daar zijn we goed in.’ Het resultaat is een geslaagde transformatie van kantoorgebouw naar levendige plek met studenten.

Licht, ruimte en een gastvrije ontvangst. Blikvanger in de hal van de nieuwe onderwijslocatie is de frisse coffeebar met schuimende cappuccino, espresso en een ruime keuze uit verse koeken en croissants. Na interieurontwerpen voor locaties van de hogeschool aan Museumpark en Kralingse Zoom ontwierp M2R nu ook de locatie aan de Rochussenstraat. Martijn Sorée: ‘Waar het accent van de architect ligt bij de constructie en routing, is onze opgave het bepalen van de gebruikersbehoefte. Studenten en docenten hebben andere behoeften dan kantoorpersoneel en daar horen nieuwe functies bij.

Vormgevingstaal
Uitgangspunt voor al onze opdrachten zijn de mensen die er gebruik van maken. Welke behoeften zijn er bij de verschillende gebruikers? Hoe worden de ruimtes gebruikt? En specifiek voor dit herbestemmingsproject, hoe kunnen we de behoeften van de gebruikers en de mogelijkheden van de ruimtes laten aansluiten? Bij de voorbereiding voor de andere onderwijslocaties brachten we de student van de hogeschool in kaart en ontwikkelden een brede herkenbare toolbox met elementen om te studeren, te ontmoeten, te eten en te ontspannen. Eén vormgevingstaal met verschillende accenten. De ambitie van de hogeschool is om deze huisstijl breed door te voeren.

Herbestemming
Nu met de enorme gebouwenleegstand is herbestemming een zeer actueel thema. Rotterdam pakt dit de laatste jaren goed op, kijkt eerst wat er is in plaats van te slopen en nieuwbouw te plegen. Het actualiseren van gebouwen is de toekomst. Welke ingrepen kun je doen zodat het gebouw weer aansluit bij de actualiteit. Samenwerking met alle partijen tot op bestuursniveau en het creëren van een breed draagvlak zijn hierbij belangrijk. Ook voor dit project bepaalden we met elkaar waar de accenten moesten liggen waarbij de gebruikersbehoeften leidend waren.

Auditorium
Het was een mooie uitdaging om in één keer een heel gebouw te kunnen aanpakken en het ontwerp eenduidig te kunnen doorvoeren. De laagbouw met entreehal, open leercentrum, collegeruimten, restaurant, leslokalen en de hoogbouw met kantoorruimten voor de stafafdelingen. Prettig was de vrije vloer, we konden alle kanten op en meedenken over het wandenplan. Heel tevreden ben ik over het auditorium. De rijen opklaptafels maken slim gebruik van de ruimte en is niet te kostbaar. Lekker puzzelen binnen de mogelijkheden die er zijn, daar zijn we goed in. We voelen ons thuis bij dit soort projecten, projecten waar veel mensen samenkomen. Waarbij het gaat over contact en betekenis van de ruimte.’

Recente Artikelen

20120928_093006_hoera geslaagd

De keuken van Vlaardingen

Er wonen zoveel werelden in een stad. Wie zijn die mensen, wat weten we van hen? Hoe kunnen we elkaar leren kennen? Lees meer >

SIOB_uitreiking onderzoeksrapport

Bibliotheek van de toekomst

De bibliotheek moet zichzelf opnieuw uitvinden. De vergaande digitalisering van de samenleving, snelle maatschappelijke en economische veranderingen en een zich terugtrekkende overheid dwingen daartoe. Lees meer >

Containercity Cultuurgebouw Hoofddorp

BURO M2R vervolmaakt Cultuurgebouw Haarlemmermeer

Vier culturele instellingen, elk met een eigen functie, uitstraling en sfeer, samenvoegen tot een dynamische culturele ontmoetingsplek. Lees meer >