Mijn eerste interview was met Lenette van Dongen voor het toenmalige R’Uit Magazine. Bij haar thuis. Aan de keukentafel. Het was december 1998. Sindsdien heb ik heel wat mensen gesproken en mogen interviewen. Het behoort tot hetgeen ik het liefste doe. Van restauranteigenaar tot regisseur, van gemeenteambtenaar tot directeur van Het Oogziekenhuis. Elk mens heeft iets te vertellen. Ik vraag er naar en schrijf het op. Zo mooi en zo overtuigend mogelijk.

Interviews

foto Uit je eigen stad

foto Uit je eigen stad

Pionieren met stadslandbouw op Marconistrip

De huidige voedselketen kraakt aan alle kanten. Overbevolking, dierenwelzijn en de groei van de wereldvoedselbehoefte zijn daar debet aan. Stichting UIT JE EIGEN STAD is een initiatief om nieuwe voedselpraktijken te ontwikkelen in de stad. Als het aan Johan Bosman en Bas de Groot ligt, opent de stichting in 2011 het eerste stadslandbouwbedrijf van Nederland in Rotterdam. Een experimenteel concept dat een bijdrage wil leveren aan het anders organiseren van de huidige welvaart.

Ondernemer Johan Bosman (37) en stadslandbouwer Bas de Groot (33) leerden elkaar kennen via de vereniging Eetbaar Rotterdam, een netwerk voor initiatieven op het gebied van stadslandbouw. Bosman: ‘Bas en ik delen dezelfde interesse op dat gebied en bleken elkaar goed aan te vullen bij het brainstormen over een stadslandbouwbedrijf in Rotterdam. Eerder dit jaar richtten we de stichting UIT JE EIGEN STAD op met als doel het tot stand brengen van een duurzame voedselketen in de stad. De gemeente Rotterdam is enthousiast en droeg een mooie locatie voor op de Marconistrip, naast de loods waar Martin van Rijn zich heeft gevestigd met Woestijn in Blik. We zijn bijna rond en hopen nu snel het definitieve ja-woord te krijgen om ons plan te realiseren.’

Geen kinderboerderij
‘Mensen in de stad hebben geen of weinig direct contact met levend groen’, vervolgt De Groot. ‘UIT JE EIGEN STAD is een concept dat de productie, verwerking en afzet van in de stad geproduceerd vers voedsel omvat. Het stadslandbouwbedrijf dat wij voor ogen hebben is een sociale en economische onderneming. Het creëert werkgelegenheid en maakt klant en medewerker ervaringsdeskundige in het produceren van eten. Het gaat bovendien om een puur economisch model. We gaan echt een bedríjf neerzetten, dus géén Ot en Sien boerderij of kinderboerderij. Het is geen etalage, het gaat ons om echte beleving.

Hele kip
Hoe het terrein er concreet uit gaat zien? Tussen de loods van Woestijn in Blik en de onze willen we een kas bouwen voor het verbouwen van groente en fruit. Voor de precieze keuze benaderen we restaurants in de omgeving. Laat de kok maar meedenken wat wij moeten verbouwen. De kippen die hier straks rondscharrelen houden we zowel voor de eiproductie als voor het vlees. Door hun natuurlijk gedrag bemesten de kippen het terrein waar ze lopen en dit vormt de basis voor de composthoop. Om het gebruik van de gehele kip te stimuleren, verkopen we ook alleen héle kippen, geen filets of kippenpoten. Van het karkas kun je heerlijke bouillon trekken.’

Workshops
Bosman: ‘We willen plekken in de stad aantrekkelijker en leefbaarder maken. De stad een dienst bewijzen. Braakliggende terreinen en restgebieden krijgen een heel andere functie als we daar groen brengen. Qua inhoudelijke ambitie leggen we de lat hoger. Het stadslandbouwbedrijf dat wij willen neerzetten herbergt een labfunctie en wordt een kennis- en educatiecentrum waar we ook workshops organiseren. We zijn nog op zoek naar de meest effectieve vorm voor het bedrijf. We denken aan een soort coöperatie, waarbij consumenten mede-eigenaar worden. Zo delen we de verantwoordelijkheid.

4000 m2 groentebedden
Uiteraard denken we mee met de herinrichting van het hele gebied. Zo zien wij hier graag een wandelpromenade met fruitbomen. Het moet een bestemming worden waar mensen naar toe willen gaan. Met creatieve buren als Woestijn in Blik en kunstenaar Florentijn Hofman lukt dit ongetwijfeld. Bovendien zijn er plannen voor een vestiging van Landmarkt, een overdekte marktplaats met producten direct van de producent. Wat we als eerste gaan doen als ons landbouwbedrijf op de Marconistrip een feit wordt? Eerst maar eens 4000 m2 groentebedden aanleggen!’

Recente Artikelen

20120928_093006_hoera geslaagd

De keuken van Vlaardingen

Er wonen zoveel werelden in een stad. Wie zijn die mensen, wat weten we van hen? Hoe kunnen we elkaar leren kennen? Lees meer >

SIOB_uitreiking onderzoeksrapport

Bibliotheek van de toekomst

De bibliotheek moet zichzelf opnieuw uitvinden. De vergaande digitalisering van de samenleving, snelle maatschappelijke en economische veranderingen en een zich terugtrekkende overheid dwingen daartoe. Lees meer >

Containercity Cultuurgebouw Hoofddorp

BURO M2R vervolmaakt Cultuurgebouw Haarlemmermeer

Vier culturele instellingen, elk met een eigen functie, uitstraling en sfeer, samenvoegen tot een dynamische culturele ontmoetingsplek. Lees meer >